David Schulman archief 1
Gearchiveerd
Omschrijving
Stadsgezicht Amsterdam, Schulman, David Schulman: Hilversum 1881 - Laren 1969
Woonde en werkte in Laren en zo af en toe in Rhenen, Noordwijk en rondom de Zuiderzee. Vormde zich zelf en schilderde in een impressionistische trant landschappen ( vooral winters), dorpsgezichten en havengezichten rond de Zuiderzee. Kreeg de Willink van Collenprijs in 1909 en medailles op de int. tentoonstellingen in o.a. Santiago (1910), San Francisco (1915), Amsterdam (1930) en Rotterdam (1936). In 1939 kende Koningin Wilhelmina aan David Schulman de gouden medaille toe. Werk van Schulman bevindt zich o.a. in de Rijkscollectie en in het Goois Museum.
bron: De Valk Lexion kunstenaars Laren-Blaricum
Lion Schulman, de vader van David, schilderde zelf ook en had in Hilversum en later in Laren een kunsthandel annex handel in verfmaterialen. David kwam hierdoor al op jeugdige leeftijd in contact met de in die jaren bekende schilders als hij de bestellingen kwam afleveren, Albert Neuhuys adviseerde Schulman sr. om zijn zoon David te laten schilderen. In 1898 verhuiste de winkel naar Laren en 6 jaar later exposeerde David zijn eerste schilderij op een tentoonstelling van de vereniging "Arti et Amicitiae" te Amsterdam.
David Schulman bekwaamde zich vooral door zelfstudie en hij had daarbij een voorkeur voor besneeuwde landschappen. Daarnaast schilderde hij portretten en stillevens. In 1913 werd in opdracht van Schulman het woonhuis "Beukenroode" gebouwd door architect Elzinga. Tot aan dat moment maakte Schulman samen met andere kunstbroeders gebruik van het schildersatelier "De Vlasschuur".
Hij exposeerde vanaf 1930 o.a. bij Kleykamp te Den Haag, bij Van Eyk te Rotterdam en in Eindhoven, Groningen en Leeuwarden. In het buitenland o.a. in Belgie, Engeland, Noorwegen, de VS, Italie en Argentinie. In 1933 werd er een tentoonstelling van zijn tekeningen gehouden in het Stedelijk Museum te Amsterdam.
Kunstenaar
Schulman, D. Schulman, David Schulman geb 1881-1966 | Totaal 6 in Collectie
Categorie
Verkocht/Archief P tot/met U
Object
Archief